Tuesday, 21 May 2013

Tarta z Gruszkami = przysmak lasuchow :)

Dzis prawdziwy raj dla podniebienia.
Dla kazdego lasucha co lubi dobre deserki :)

Przy tym ciescie pracy duzo nie ma i pieczenie tez nie trwa wiecznosc.
Do dziela:

Składniki: 125 g mąki
 4 łyżki cukru
 szczypta soli
 75 g masła, zimnego + do posmarowania formy
 1/2 jajka do ciasta
 4 gruszki 
 250 g mascarpone (tylko dla Edki "Marskabone";)
 250 ml mleka zagęszczonego (słodzonego)
 2 jajka do masy

 4 łyżki płatków migdałów


Do garow przystap ;)
  • Formę na tartę (moze byc i tortownica) o średnicy 24 - 26 cm posmarować masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól i drobno posiekane masło. Rozetrzeć masło z mąką, aż powstaną drobne okruszki ciasta (można to zrobić mikserem), następnie dodać pół jajka i ulepić kulę z ciasta.

Ciasto położyć na podsypanym mąką arkuszu papieru do pieczenia,

oprószyć z wierzchu mąką,
przykryć drugim arkuszem i rozwałkować na placek większy niż średnica formy.

Odkleić górny arkusz, przenieść ciasto do formy papierem do góry,

odkleić górny arkusz a ciastem wyłożyć formę (dno i boki).

Brakujące miejsca można dokleić palcami.

Formę włożyć do zamrażarki na czas nagrzania piekarnika i przygotowania składników, na około 15 minut.


 Piekarnik nagrzać do 190 stopni (jak z termoobiegiem to na mniej)
Gruszki pokroić na kawałki. 
Mleko skondensowane wymieszać. 
Zmiksować ser mascarpone z jajkami i mlekiem skondensowanym, na gładkie ciasto bez grudek, nie ubijać.





Wyjąć formę, ułożyć gruszki i wylać masę.
Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut.
Następnie posypać wierzch płatkami migdałów i dalej zapiekać przez około 15 minut w obniżonej do 180 stopni temperaturze.
Ostudzić przed pokrojeniem.
Podczas pieczenia masa urośnie, ale po wyjęciu z piekarnika powinna opaść.





Przepis zaczerpniety z fantastycznej strony, pekajacej w szwach od przepisow :

polecam !

Mysle, ze nastepnym razem zamiast gruszek wytestuje truskawyyyy albo brzoskwinie ! ewentualnie sliwki :D

Pozdrawiam
XXX

Comments

Loading... Logging you in...
  • Logged in as
There are no comments posted yet. Be the first one!

Post a new comment

Comments by

Blogger Gadgets