Dzis prawdziwy raj dla podniebienia.
Dla kazdego lasucha co lubi dobre deserki :)
Dla kazdego lasucha co lubi dobre deserki :)
Przy tym ciescie pracy duzo nie ma i pieczenie tez nie trwa wiecznosc.
Do dziela:
• 4 łyżki cukru
• szczypta soli
• 75 g masła, zimnego + do posmarowania formy
• 1/2 jajka do ciasta
• 4 gruszki
• 250 g mascarpone (tylko dla Edki "Marskabone";)
• 250 ml mleka zagęszczonego (słodzonego)
• 2 jajka do masy
• 4 łyżki płatków migdałów
Do garow przystap ;)
- Formę na tartę (moze byc i tortownica) o średnicy 24 - 26 cm posmarować masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól i drobno posiekane masło. Rozetrzeć masło z mąką, aż powstaną drobne okruszki ciasta (można to zrobić mikserem), następnie dodać pół jajka i ulepić kulę z ciasta.

oprószyć z wierzchu mąką,
przykryć drugim arkuszem i rozwałkować na placek większy niż średnica formy.
Odkleić górny arkusz, przenieść ciasto do formy papierem do góry,
odkleić górny arkusz a ciastem wyłożyć formę (dno i boki).
Brakujące miejsca można dokleić palcami.
Formę włożyć do zamrażarki na czas nagrzania piekarnika i przygotowania składników, na około 15 minut.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni (jak z termoobiegiem to na mniej)
Gruszki pokroić na kawałki.
Mleko skondensowane wymieszać.
Zmiksować ser mascarpone z jajkami i mlekiem skondensowanym, na gładkie ciasto bez grudek, nie ubijać.

Wyjąć formę, ułożyć gruszki i wylać masę.
Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut.
Następnie posypać wierzch płatkami migdałów i dalej zapiekać przez około 15 minut w obniżonej do 180 stopni temperaturze.
Ostudzić przed pokrojeniem.
Podczas pieczenia masa urośnie, ale po wyjęciu z piekarnika powinna opaść.
Przepis zaczerpniety z fantastycznej strony, pekajacej w szwach od przepisow :
polecam !
Mysle, ze nastepnym razem zamiast gruszek wytestuje truskawyyyy albo brzoskwinie ! ewentualnie sliwki :D
Pozdrawiam
XXX