Sunday, 24 February 2013

Coffee, please :D



Dzisiejszy post bedzie o kawie z-MOKA POT-
 a coz to takiego ???
Moka Pot, jest to cisnieniowy czajniczek do parzenia kawy.
Male czajniczki sa uzywane do parzenia kawy od ponad 70 lat.
Wykorzystujac cisnienie pary, daje baaardzo smaczny napar kawowy. 
Dobrze zaparzona wytworzy nawet niewielka iIosc kremowej konsystencji.


Wyglada i brzmi jak espresso. Takie porownanie ma sens jednakze technicznie jest niepoprawne.

Moka Pot uzywa cisnienie pary do zaparzenia kawy jednakze owe cisnienie jest zbyt male do przygotowania klasycznego espresso.

Jak zaparzac :

1. Wlej letnia wode do zbiornika. Wazne: woda nie moze zakryc zaworka. 


2. Wsyp na sitko kawe. Wazne, zeby byla grubo zmielona. Drobne ziarenka moga zapchac sitko.



3. Skrec obie czesci kawiarki. Podgrzej na palniku. Proces parzenia: ok 5min.





4.  Piekna kawka pojawia sie w zbiorniczku :)



5. Wlej do filizanki i gotowe !


chyba, ze 
ubijemy mleko..

Ja niestety nie mam ubijaczki do mleka z prawdziwego zdarzenia ale zaparzacz do herbaty swietnie sie tu sprawdzil :))





6. Wlej do szklaneczki ubite mleko. Odczekaj pare chwil az mleko oddzieli sie od pianki.
Pomalu dolewaj kawy celujac w srodek szklanki :)






Dzisiaj zamierzam dodac odrobine kardamonu do kawy. Zobaczymy jaki bedzie smak :))




A tutaj znajdziecie dokladny filmik jak zrobic owa kawe. Prezenutej Mistrz Polski Baristow Marcin Rusnarczyk:

Pozdrawiam,

XXX







Blogger Gadgets